Hopp til hovedinnhold

Akershus og Oslo Bygdekvinnelag

Ellen Margrethe Gran

Ingrid Grene Henriksen

Ingun Grimstad Klepp

Marit Helene Lund og Ingun Grimstad Klepp

Noen av deltakerne på motivasjonssamlingen

TA KLOKE KLESVALG

Årets høstsamling for bygdekvinner fra hele Akershus hadde klær og bærekraft som hovedtema. Professor Ingun Grimstad Klepp fra SIFO OsloMet holdt et engasjerende samtaleforedrag om temaet.

Lokallagene var invitert til en motivasjonssamling, og det ble det så absolutt. Rammen rundt var også inspirerende, den vakre Borghild Ruud-salen i Nittedal kirkestue, med vidt utsyn over dalen badet i vakker høstsol.

Leder i ABK. Marit Helene Lund, ønsket alle velkommen og presenterte styret i ABK. Deretter fortalte den lokale representanten i ABK-styret, Margrethe Henden Aaraas, deltakerne litt om bygda Nittedal. Vi fikk også hilse på ABK`s nye kontakt i Norges bygdekvinnelag, Ellen Margrethe Gran. En hyggelig dame som vi ser frem til å samarbeide med fremover.

Før hovedforedraget om klær og bærekraft, fortalte Ingrid Grene Henriksen om resultatene av prosjektet «Gjenbruk og fellesskap mot bruk av plast». I korte trekk gikk det ut på å arrangere sykurs rundt om i de syv lokallagene som deltok. I alt 74 voksne og 9 barn var med. Ingrid Grene Henriksen var svært fornøyd med resultatet, og sa at de som ønsker det kan få tilsendt maler til handlenett o.a. som lages i stoff.

Velkledd med lite miljøbelastning

Professor i klær og bærekraft, Ingun Grimstad Klepp, innledet sitt foredrag med å snakke om de alvorlige miljø- og klimaendringene som vi står midt opp i. Det er et viktig bakteppe til hennes engasjement for klær. Vi har for mye klær, og vi bruker for mye plast. Hvorfor har vi så mye klær, hvordan kan vi få ned forbruket og hvordan kan vi redusere plastbruken i klær? Det var noen av problemstillingene hun pekte på og som skapte godt engasjement i salen.

Mange stilte spørsmål og det ble utvekslet tanker og synspunkter underveis i samtaleforedraget. Flere fikk nok en og annen ahaopplevelser i forhold til eget forbruk, hvor mye klær vi statistisk har og hvor lenge vi bruker de før vi kaster eller gir bort klærne. De som vil lære mer om dette viktige temaet kan f.eks. lese bøkene som Grimstad Klepp har skrevet: «Lettstelt», Lettkledd» og «Lettfiks». De kan lånes på biblioteket eller kjøpes og gis videre til andre som har glede av dem når de er lest, oppfordret forfatteren. Det finnes også mye god informasjon hvis man går inn på denne lenken: uni.oslomet.no/klesforskning

Idémyldring

Etter smakfull varm lunsj var det en engasjert gjeng delt inn i seks grupper som diskuterte ideer til «superkurs» eller «superarrangement». Det ble tid til en kort presentasjon av ideene som kom fra de seks gruppene, og de blir i ettertid skrevet ned og sendt ut som innspill til lokallagene i deres videre arbeid. Spennende!

I invitasjonen ble det oppfordret til at deltakerne brukte plagg som synliggjorde et bærekraftig klesvalg. Alt fra vakre kofter og vamser til en 52 år gammel «nygift-kjole» var tatt i bruk. Like fine klær i dag som den gang da!

Årets høstseminar samlet rundt 45 deltakere. Styret håper mange vil benytte anledningen til å sende inn evaluering av årets samling, og vil benytte anledningen til å takk alle som deltok for et godt engasjement.