Hopp til hovedinnhold

Vestfold Bygdekvinnelag

Fra venstre Tone Kihle og Øyvind Bjune(Bjune Gård), Tove Moland Vestfold Bygdekvinnelag, Ingunn og Georg Skjeggestad(Ramnes Søndre Gård)

Vinnere av spiskammersprisen 2023

Tradisjon tro ble Spiskammersprisen for 2023 delt ut på årsmøtet til Vestfold Bygdekvinnelag
Vi gratulerer Bjune Gård ved Tone Kihle og Øyvind Bjune og Ramnes Søndre Gård ved Ingunn og Georg Skjeggestad

Juryens begrunnelse:

Spiskammersprisen blir i år delt ut for 25.gang.

Juryen har bestått av tidligere vinnere Torunn Solberg og Karen Kjølen Hellenes og meg Tove Moland fra distriktsstyret.

Vi fikk inn to kandidater.

Derfor har juryen valgt å dele prisen mellom de to.

Vinnerne får en sjekk på 2500kr, bakstefløy. Diplom og blomster.

Her er juryens begrunnelse:

Årets kandidater fyller alle kriteriene i statuttene for Spiskammersprisen ved at kandidatene gjør en spesiell innsats for å ivareta kvalitet, kultur, og tradisjon i arbeid med mat og måltider i Vestfold slik det står i statuttene.

 

Den ene kandidaten er en av mange matprodusenter i kommunen.

Der driver de med slaktegriser og ammeproduksjon.

Returslakt blir til gamle mattradisjoner. Produkter som pølser og medisterkaker burgere og spekeskinker.

Spekeskinker og bacon blir laget for hånd etter gamle teknikker.

Gården er åpen for barnehager skoleklasser og private. Ved besøk blir bakerovnen ,bålpanner og takker flittig brukt.

Og de deler av sin kunnskap ang framstilling og bruk av råvarene de produserer.

 

Den andre nominerte er en av flere gårdsbruk i kommunen.

De har drevet siden 2016.

Men allerede i 2010 hadde de noen mål for seg og gården

Tradisjoner og kulturarv er noe de brenner for.

Gårdsdriften består av kornproduksjon ,åpen gård, dyreassistert aktivitetstilbud,4-h gård ,grønnsakshage mat fra jord til bord.

De ulike tilbudene trekker til seg mange barn, ungdom og voksne til gården.

Gårdsbutikk med salg av produkter og garn fra egne dyr, kjøtt fra gårdens gammelnorske spelsau trefjøler, skjeer og kniver m.m kaffe, te, honning direkte fra gården og som kjøper kan foredle selv.

De er behjelpelig med å dele kunnskap og erfaring med spekeprossesen av kjøttet.

I gårdsbakeriet baker de med de gamle kornsortene i vedfyrt bakerovn og de steker ulike ting på takke.

Dette er varer som blir solgt fra gården og de tar også imot grupper som vil være med å bake i bakerovnen.

 

Vinnere av årets Spiskammerspris er:

Ramnes Søndre Gård ved Ingunn og Georg Skjeggestad.

Den andre er:

Bjune Gård ved Tone Kihle og Øyvind Bjune.